OSTEOPOROZA

Osteodensimetria DEXA

             GENERALITATI

 Multe femei efectuează examene periodice de tipul: testul Papanicolau sau mamografia, dar ignoră un alt examen la fel de important: determinarea densității osoase.

Evaluarea densității osoase se efectuează de obicei după menopauză, este rapidă și nedureroasă, putând prezice dacă vor apărea sau nu probleme legate de sistemul osos. În plus, medicul poate stabili un tratament adecvat în funcție de rezultatele testului sau poate recomanda modificarea stilului de viață.

Testul care determină densitatea osoasă este un bun predictor al riscului de fractură. Este foarte importantă minimalizarea riscului de fractură, întrucât cu cât pacientul este mai în vârstă cu atât riscul de fractură este mai crescut, putând fi nevoie de spitalizare îndelungată și pierderea mobilității pe termen lung.

 FACTORI DE RISC

 Anumite femei prezintă un risc crescut de pierdere a masei osoase, afecțiune denumita osteoporoză, oasele prezentând un risc crescut de fractură.

Factorii care cresc riscul de osteoporoza sunt:

- istoricul familial de osteoporoză

- sistemul osos fragil

- anumite afecțiuni asociate, ca poliartrita reumatoidă

- ingestia de medicamente ca și corticosteroizii

- un anumit stil de viață: consumul de alcool, neefectuarea de exerciții fizice, fumatul, consumul de coca-cola, dieta săracă în calciu, fosfor și vitamina D

 INDICAȚIILE TESTĂRII DENSITĂȚII OSOASE

 Din nefericire, foarte multe femei nu sunt informate despre când ar trebui să efectueze testul sau unele nici măcar nu au auzit de aceasta testare. Există o serie de confuzii în legătură cu efectuarea acestui test, deoarece recomandările oficiale și sfaturile medicilor nu sunt bine stabilite.

De exemplu, Fundația Națională de osteoporoză și Asociația Americană a Endocrinologilor recomandă ca femeile peste 65 ani și femeile la menopauză care au avut fracturi patologice, se efectueze control periodic al densității osoase. De asemenea, recomandările mai includ și femeile mai tinere, la menopauză, care prezintă unu sau mai mulți factori de risc (ca istoricul familial de fractură de coloană vertebrală).

În ciuda acestor recomandări, foarte mulți medici sunt de părere că testarea ar trebui efectuată de către toate femeile la menopauză, afirmă Laura Tosi, director al Centrului Național Medical pentru Programul de Sănătate a Sistemului Osos - din Washington. Aceste recomandări sunt justificate deoarece pierderea masei osoase este accelerată odată cu intrarea la menopauză, iar efectuarea testării odată cu intrarea la menopauză îți va da un punct de comparație pentru testările ulterioare.

Anumite femei necesită testare mai precoce, afirma Toni. De exemplu, o femeie care are 40 ani și prezintă fragilitate osoasă - fractură osoasă apărută prin cădere de la înălțimea corpului - ar trebui să efectueze testul densității osoase.

Femeile care au făcut tratament îndelungat, cu doze mari de corticosteroizi pentru tratarea afecțiunilor autoimune ca lupusul eritematos sistemic, femeile ce au afecțiuni ale glandei tiroide, ar trebui sa efectueze testarea densității osoase, afirmă Toni, deoarece au risc mai crescut de a prezenta scăderea densității osoase.

 METODA DEXA PENTRU TESTAREA DENSITĂȚII OSOASE

 Exista cel puțin nouă metode pentru testarea densității osoase, potrivit Asociației Naționale pentru Osteoporoză, dar cel mai folosit este denumit absorbțiometrie duală cu raze X sau DEXA. Măsoară densitatea osoasă de la nivelul coloanei vertebrale, de la nivelul șoldului sau întregului corp.

Determinarea densității osoase nu este același lucru cu scanarea osului, afirmă Templeton, deși se face frecvent confuzie între cele două. Scanarea osoasă este un fel de testare prin medicină nucleară constând în injectarea intravenoasă a unei substanțe radioactive, medicul putând vizualiza structura osoasă, putând diagnostica tumori osoase sau alte afecțiuni ca infecțiile osoase

 REZULTATELE METODEI DEXA

 Testul densității osoase furnizează două rezultate: scorul T si scorul Z.

Scorul T

Scorul T furnizează rezultatul prin compararea densității pacientului cu densitatea osoasă a unei persoane ce prezintă densitate maximă osoasă (un tânăr sănătos de 30 de ani), afirmă Templeton.

Un scor T de -1 sau mai mult este normal, afirma Templeton.

Osteopenia (densitate osoasa mai mică decât cea normală) se încadrează la valori între -1 și -2,5.

Mai puțin de -2.5 înseamnă osteoporoză.

 

T   mai mare sau egal cu -1

Normal

T   între -1 și -2,5

Osteopenie

T   mai mic de -2,5

Osteoporoză

 Scorul Z

Scorul Z compară densitatea pacientului cu cea a unei persoane de aceeași vârstă, pentru a aprecia gradul pierderii osoase. Un scor Z negativ înseamnă că pacientul prezintă oase fragile, un scor pozitiv înseamnă că pacientul se încadrează în limite normale.

Dacă scorul Z este mai mic decât a unor persoane de aceeași vârstă, poate fi un semnal de avertizare, afirma Templeton, că ceva din punct de vedere medical se întâmplă. "Este posibil să nu existe afectare osoasă, afirmă aceasta. "Poate exista doar o lipsa de vitamina D."

Z pozitiv

Normal

Z negativ

Lipsă de vitamina D

Fragilitate osoasă

 SENSIBILITATEA METODELOR DE TESTARE

 Ca și alte teste, metoda DEXA nu este un test perfect. Poate prezice riscul apariției unei fracturi și poate ghida tipul tratamentului sau schimbarea stilului de viață, însă nu are sensibilitate de 100%. Templeton afirmă că noile cercetări au demonstrat că arhitectura osoasă - modul în care oasele sunt așezate unele față de altele - joacă de asemenea un rol important în predicția fracturilor.

"O mare parte dintre femeile care au fracturi osoase, nu prezintă osteoporoză conform rezultatelor furnizate prin metoda DEXA, afirmă Templeton. Cercetările au demonstrat că în această situație arhitectura osoasă ar putea juca un rol important, însă acest lucru nu poate fi încă studiat.

Rezultatele nu prezintă aceeași acuratețe în cazul în care pacientul este prea mic sau prea înalt, așadar testul poate subestima sau supraestima în funcție de variațiile staturale.

 UTILIZAREA REZULTATELOR TESTELOR

 În funcție de rezultatele testelor, medicul specialist poate face diverse recomandări, de la prescrierea unei medicații ce menține sau construiește aparatul osos, la sublinierea importantei efectuării de exerciții fizice regulate și asigurării unei cantități adecvate de calciu și vitamina D.

Repetarea testului se va face în funcție de rezultatele acestuia, însa opiniile sunt diferite. "În cazul în care sistemul osos este păstrat, se recomandă efectuarea testării la fiecare cinci ani", afirmă Cosman. "Dacă se află în limite medii, se va repeta odată la doi ani." În cazul unei pierderi severe a masei osoase și dacă pacienta face tratament, repetarea se va face în fiecare an.

Osteodensimetria cu raze X = DEXA (sau DXA)

Osteodensitometria este o investigație paraclinică de măsurare a densității osoase și reprezintă o metodă de detectare a osteoporozei, precum și a altor probleme ale țesutului osos.

Osteodensitometrul LUNAR PRODIGY ADVANCE este un aparat de diagnostic imagistic ce foloseste tehnologia DEXA – Dualenergy X-ray Absortiometry, caracteristicile acestuia recomandându-l ca fiind un sistem de diagnostic de avangardă.

Osteodensitometria DEXA este una dintre cele mai moderne tehnici, care folosește raze X de densitate diferită ce străbat osul. Aparatul măsoara atenuarea pe care o suferă un fascicul de raze X la trecerea prin zona osoasă interesată, permițând astfel aprecierea densității osului, respectiv a gradului de rarefacție osoasă.

 AVANTAJELE acestui sistem sunt multiple:

·       tehnica nu este dureroasă;

·       dozele efective de iradiere sunt foarte scăzute (detectează modificări foarte mici ale densității osului cu o expunere minimă la radiație;

·       se poate efectua la diverse nivele, mai frecvent pentru șold (col femural), coloana vertebrala lombară, antebraț;

·       detectorul digital direct tip CZT (cadmiu-zinc-teluriu) permite formarea unor imagini de diagnostic cu rezoluție crescută;

·       fasciculul de raze X de tip "evantai întors" determină un timp de examinare a pacientului mult mai scurt;

·       dimensiunile mesei de scanare conferă beneficiul examinării unor pacienți cu greutăți corporale de până la 162 kg;

·       diagnosticul riguros și de precizie este datorat marii cantități de informație pe care aplicația software EnCore o pune la dispoziție (EnCore dispune de o bază de date de referință, conform reglementărilor în vigoare ale Organizației Mondiale a Sănătății), aparatul folosind și un algoritm de lucru ce permite detecția separată a țesutului moale, respectiv a celui osos.

 APLICAȚII:

1.                 OSTEOPOROZA

Pâna nu demult considerată o stare normală a vârstnicului, osteoporoza este considerată în prezent o boală, caracterizată prin reducerea densității minerale osoase, asociată cu compromiterea structurii osoase trabeculare, ceea ce predispune osul la fractură în urma unui traumatism de mică intensitate sau chiar în lipsa acestuia. Osteoporoza este în prezent o problemă majoră de sănătate publică deoarece afectează o populație din ce în ce mai mare.
Osteoporoza este o boală ce afectează întreg scheletul prin scăderea rezistenței oaselor și, implicit prin creșterea fragilității osoase. Pacientul cu osteoporoză are în consecință oase mai puțin rezistente ce se pot rupe cu mai multă ușurință. Evaluarea acestui risc are la baza măsurarea densității minerale osoase.

Oasele osteoporotice nu arată, la prima vedere și nici chiar la radiografia obișnuită, altfel decât oasele normale. Ele sunt însă mai puțin dense, prin pierdere de substanța osoasă, ceea ce se reflectă în structura lor internă, care este profund afectată.

După vârsta de 35 de ani osul pierde în mod continuu din substanța sa, un fenomen natural odată cu înaintarea în vârstă. Această pierdere poate deveni însă o problemă serioasă dacă "rezerva osoasă" inițială a fost prea mică sau dacă pierderea de substanță osoasă se face prea repede. Rezultatul este creșterea riscului de fractură, fie printr-o cădere obișnuită, ca în cazul încheieturii mâinii sau șoldului, fie printr-un efort moderat de ridicare, ca în cazul vertebrelor.

Tehnologia DXA este de asemenea eficientă pentru urmărirea efectelor tratamentului pentru osteoporoză și pentru depistarea altor boli care cauzează pierderea țesutului osos.

Măsurarea densității osoase se face în principal cu ajutorul absorbțiometriei duale cu raze X denumita pe scurt DEXA sau DXA considerat㠑standardul de aur’ in diagnosticul osteoporozei și în evaluarea riscului de fracturi osteoporotice.

Metoda folosește razele X, dar expunerea la radiații este foarte mică: pacientul este expus la o doză de radiații de 20- 30 de ori mai mică decât pentru o radiografie toracică.

Ce se întâmplă cu pacientul în timpul măsurătorii?

·       pacientul este întins pe o masă între sursa de raze X și detector (nici sursa și nici detectorul nu ating pacientul);

·       detectorul de raze X se deplasează în dreptul regiunii scheletice interesate, fără durere, înțepături sau alt disconfort.

Durata examinării propriu-zise este de 5-10 minute. Examinarea nu necesită o pregătire specială; pacientul poate rămâne îmbrăcat dacă hainele nu conțin elemente metalice.

Examinarea nu se face însă la femei gravide sau la scurt timp după administrarea unei substanțe de contrast (pentru urografie, tomografie computerizată, transit baritat, etc). În aceste cazuri e bine să treacă cel puțin 3 săptămâni de la procedura respectivă.

Ce regiuni scheletice se investighează?
Chiar dacă vi s-a recomandat efectuarea acestei investigații datorită unor dureri osoase intense localizate într-o anumită regiune a scheletului, scanarea nu se face țintit spre regiunea dureroasă. Densitatea minerală osoasă se măsoară la nivelul unor regiuni scheletice reprezentative pentru osteoporoză: coloana lombară, șold, antebraț, sau la nivelul întregului schelet. Alegerea regiunii este făcută numai de către specialist în funcție de particularitățile pacientului.

Rezultatul investigației este reprezentat de valoarea măsurată a densității minerale osoase și de scorul T și scorul Z. Parametrul care pune diagnosticul este scorul T care arată cât de mult este diferită densitatea minerala a pacientului de cea a adultului tânăr; acest parametru este esențial în evaluarea masei osoase.

Mai este nevoie și de radiografia clasică în diagnosticul osteoporozei?
Osteoporoza ca pierdere de masă osoasă este vizibilă pe radiografia simplă numai într-o formă avansată (după ce s-a pierdut 30% din masa osoasă); mai mult, este o metodă imprecisă de evaluare a densității minerale osoase. Atenție! Chiar scăderi ale densității osoase de 33% pot "scăpa" radiografiei clasice. Uneori și rarefacții de până la 70% trec neobservate la examinarea clasică.

Radiografia clasică a segmentelor scheletice interesate este obligatorie însă pentru diagnosticul fracturilor vertebrale care pot fi consecința osteoporozei. Din acest motiv, pacienții care se prezintă la evaluarea densitometrică trebuie să facă obligatoriu și radiografia coloanei dorsale, respectiv lombare de profil. În prezent, datorită performanțelor crescute ale echipamentelor DXA, acestea permit scanarea rapidă a coloanei vertebrale pentru evaluarea tasărilor vertebrale în mod automat și cu o expunere la iradiere mult mai mică decât radiografia clasică.

Echipamentul DXA aflat în dotarea clinicii noastre permite practic diagnosticul automat al fracturilor vertebrale (prin opțiunea morfometrie vertebrală) și consecutiv înlocuirea radiografiei de coloană profil pentru diagnosticul tasărilor vertebrale, în condițiile unei iradieri mult scazute și a reducerii timpului și disconfortului indus pacientului printr-o vizită suplimentară la radiologie.

Alt tip de osteodensitometrie?
Evaluarea densității minerale osoase cu ajutorul ultrasunetelor se face la nivelul scheletului periferic (călcâi, deget, mână), nu folosește raze X dar nu este recunoscută de nici un sistem medical pentru diagnosticul osteoporozei; poate fi folosită pentru evaluarea riscului de fractură și începerea tratamentului, însă nu se poate urmări efectul tratamentului cu aceste măsurători.

Aceeași valoare scăzută o au și tehnicile periferice cu raze X (măsoară la nivelul degetelor, etc).
Nici una din aceste metode nu poate confirma dar nici infirma diagnosticul de osteoporoză.

Cum se pune diagnosticul de osteoporoză?
Osteoporoza este o boală care afectează întreg scheletul, caracterizată prin scăderea masei osoase și afectarea rezistenței osoase cu creșterea riscului de fractură. Complicațiile osteoporozei sunt fracturile de fragilitate, adică fracturi ce apar de obicei la căderi de la propria înălțime. Sunt considerate fracturi osteoporotice:

·       fractura de antebraț;

·       tasarea vertebrală;

·       fractura de col femural;

·       alte tipuri de fracturi într-un context sugestiv (corticoterapie de exemplu).

Diagnosticul de osteoporoză este pus pe valoarea scorului T măsurat numai prin metoda DXA.
         Scor T între 0 și -1: normal
         Scor T între -1 și -2,5: osteopenie (os mai puțin dens, dar nu osteoporoză)
         Scor T sub -2,5 pune diagnosticul de osteoporoză
Aceasta clasificare este valabilă numai pentru femeile aflate la menopauză și pentru bărbații de peste 50 de ani!

Diagnosticul de osteoporoză bazat pe scorul T măsurat prin DXA se supune unor reguli speciale în celelalte situații (femei care nu sunt încă la menopauză, bărbați tineri, copii etc.)

Există o situație în care diagnosticul se pune fără DXA: când aveți o fractură osteoporotică (de antebraț, vertebrală, de șold) aveți deja osteoporoză severă. Din acest motiv, radiografia (sau evaluarea morfometrică vertebrală pe DXA) este practic obligatorie la populația aflată la risc, deoarece există tasări (fracturi) vertebrale ce se pot confunda cu durerile de spate și pot rămâne nediagnosticate.

Este de preferat ca diagnosticul de osteoporoză să fie pus întotdeauna înaintea unei fracturi de fragilitate pentru că, odată instalate complicațiile, riscul de fractură crește foarte mult.

Se tratează osteoporoza?
Da, există numeroși agenți farmacologici care și-au dovedit utilitatea în tratamentul osteoporozei. Înaintea instituirii vreunui tratament este obligatorie o evaluare completă medicală, pentru a afla dacă nu cumva osteoporoza este de fapt consecința unei alte boli, caz în care mult mai importantă ar fi tratarea cauzei și nu a consecințelor.

În concluzie, studiile densității osoase a coloanei vertebrale și a șoldului prin tehnologie DXA sunt considerate standardul cel mai înalt – "gold standard" – pentru diagnosticarea osteoporozei și pentru identificarea schimbărilor ce au loc în timp, ca rezultat al scăderii densității osoase. Astfel se evită riscul consecutiv osteoporozei de apariție a fracturilor ce presupun disconfort și disabilități invalidante, pe termen lung, cum sunt:

·                     durerile mari;

·                     imobilizarea prelungită cu atrofii musculare consecutive;

·                     complicații trombo-embolice;

·                     escare de decubit;

·                     îngrijirile medicale la domiciliu prelungite, ce presupun costuri ridicate.

Recomandarea pentru investigarea și surprinderea la timp a rarefacției osoase (osteoporoza) este pentru:

·                     toate femeile la instalarea menopauzei;

·                     bărbați după 50 de ani, în primul rând fumătorii și suferinzii de boli cronice tratate timp îndelungat cu cortizon (astm bronșic etc.);

·                     copii în perioada de creștere, ce prezintă poziții vicioase.

Indicația ostedensitometriei este stabilită de medicul curant (de familie) care poate solicita acordul medicului specialist ortoped, internist, reumatolog sau endocrinolog.

 ALTE APLICAȚII ALE TEHNOLOGIEI DEXA: NOUTĂȚI

 2.                 MORFOMETRIA VERTEBRALĂ

Echipamentul din clinica noastră permite evaluarea cu precizie a dimensiunilor vertebrelor printr-o scanare rapidă a întregii coloane vertebrale din lateral, cu o iradiere mult mai mică decât la radiografia convențională.

Această evaluare ar trebui să fie inclusă în orice examen pentru diagnosticul osteoporozei, deoarece există posibilitatea ca pacientul să aibă fracturi/tasări vertebrale de care să nu știe. Prezența acestora nu poate fi decelată prin densitometria uzuală de coloană și modifică indicațiile terapeutice. Spre exemplu, un pacient poate avea niște valori densitometrice relativ bune la DXA efectuată în coloana lombară, șold sau antebraț, dar poate avea o vertebră tasată la nivel toracic. Fără radiografie sau morfometrie vertebrală diagnosticul poate fi eronat și pacientul nu primește tratament, deși are osteoporoză severă.

 3.                 EVALUAREA EXACTĂ A COMPOZIȚIEI CORPORALE

Stabilirea raportului existent între masa musculară și țesutul adipos este importantă atât pentru specialiștii în recuperare medicală, cât și pentru nutriționiști.

Sub influența unei alimentații echilibrate și a exercițiilor fizice se dezvoltă fibrele musculare, iar țesutul adipos comportă variații în funcție de acești factori pe tot parcursul vieții.

Osteodensitometrul Lunar Prodigy Advance apreciază proporționalitatea dezvoltării somatice prin calculul procentajului țesutului adipos și a masei musculare active.
Determinarea compoziției corporale este importantă pentru aprecierea corectă a stării de nutriție și monitorizarea tratamentului dezechilibrelor nutriționale, precum și pentru elaborarea unor indicații terapeutice adecvate.

Dezvoltarea fizica armonioasă reprezintă un scop al kinetoterapiei, împreună cu corectarea viciilor de postură și a deficiențelor deja existente. Pentru medicul de recuperare, evaluarea dezvoltării fizice și a stării de nutriție constituie o componentă teoretică și practică deosebit de importantă în diagnosticul stării de sănătate a pacientului, în profilaxia și recuperarea deficiențelor fizice.

DXA este considerată standardul de aur și în determinarea compoziției organismului, mai precis în determinarea procentelor de grăsime, masă musculară și apă ale corpului uman. La ce folosește? În dietele recomandate pentru slăbire, cântarul poate da uneori rezultate inadecvate: spre exemplu, un pacient care are la începutul dietei 40 kg de grăsime din cele 100 pe care i le arată cântarul, după dietă slăbește 10 kg (un rezultat foarte bun în aparență) și poate să constate că a rămas tot cu 40 kg de grăsime, iar cele 10 kg le-a pierdut din mușchi. Invers, un alt pacient care, în pofida eforturilor nu pare să slăbească pe cântar, poate să constate că i-au rămas doar 30 kg de grăsime și i-a crescut masa musculară, ceea ce transformă dieta într-un succes. În mod frecvent sunt utilizate pentru evaluarea compoziției corporale echipamente bazate pe bioimpedanță, deoarece sunt mai accesibile și foarte promovate în saloanele de cosmetică; sensibilitatea acestei metode este însă mai mica decât a densitometriei.

 4.                 EVALUAREA PROCESULUI DE CREȘTERE ȘI DEZVOLTARE A COPILULUI

Creșterea și dezvoltarea copilului reprezintă un proces extrem de dinamic, ce suferă de-a lungul evoluției mai multe modificări.

Mecanismul creșterii și dezvoltării este condiționat genetic și este influențat de factori externi (alimentație, condiții de viață, exercițiile fizice făcute în primii ani de viață, diverse traumatisme etc.) și de factori interni (factori genetici și hormonali).

Osteodensitometrul Lunar Prodigy Advance vine în ajutorul specialiștilor prin intermediul software-ului pediatric. Astfel sunt furnizate informații despre stadiul, evoluția creșterii, diferențieri de creștere între diversele segmente ale scheletului copilului, alături de evaluarea riscului de fractură osoasă.

Se poate calcula, de asemenea, raportul procentual dintre țesutul osos, cel adipos și cel muscular. Este totodată posibila și evaluarea în timp a tulburărilor de creștere, a tulburărilor metabolice, a efectelor nedorite apărute în urma unor tratamente sau a consecințelor unor boli cronice.

 5.                 VIZUALIZAREA CALCIFICĂRILOR DE AORTĂ ABDOMINALĂ

O aplicație extrem de recentă scanării rapide pt. morfometrie vertebrală o reprezintă vizualizarea calcificărilor de pe aorta abdominală, care pot fi evaluate conform unei scale numită AAC (abdominal aortic calcification) cu valori de maxim 8 sau maxim 24 (AAC 8 sau AAC 24). Ambele scale au aceeași valoare, trebuie doar specificat care din ele a fost folosită.

La ce folosește? Un scor de peste 3 în AAC 8 respectiv peste 5 în AAC 24 reprezintă un risc semnificativ crescut de boală coronariană și de accident vascular; informația este valoroasă din punct de vedere al inițierii unui tratament cardiologic adecvat: spre exemplu, un pacient tânăr cu o valoare a tensiunii arteriale ușor crescută ar avea indicație de tratament antihipertensiv în timp ce prezența unor calcificări întinse la nivelul aortei abdominale ar indica instituirea rapidă a unui tratament mult mai agresiv și mai complex.

 6.                 EVALUAREA MONTĂRII PROTEZELOR DE ȘOLD

Când alte terapii de îndepărtare a durerii provocată de distrugerea șoldului eșuează, înlocuirea articulației ar putea fi răspunsul. Înlocuirea șoldului, numită artroplastie totală de șold, poate înlătura durerea și poate readuce mobilitatea de care este nevoie zilnic. O înlocuire totală de șold reprezintă o procedură chirurgicală prin care cartilajul și oasele afectate ale șoldului sunt înlocuite cu un material artificial.

Postoperator, evoluția acestei proceduri complexe trebuie monitorizată și evaluată, pentru depistarea unor eventuale complicații.

Problema reală a unui examen radiologic constă în interpretarea acestuia, deoarece prezența metalului produce artefacte (mai puțin anumite aliaje, în special titanul).

Datorită software-ului pentru proteze ortopedice, osteodensitometrul recunoaște însă proteza deja existentă, făcând diferența între țesutul osos și materialul din care aceasta este fabricată. Astfel, nivelul densității osoase este cel real, putând fi diagnosticate osificările periprotetice (formațiuni osoase care înconjoară proteza totală de șold) care pot fi responsabile de limitarea mișcărilor articulației.