Home

 

CE TREBUIE ȘTIȚI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)

 

 

Ce este coronavirusul?

 

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasa de viruși, găsiți atât la animale cât și la oameni. Acest virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS)

 

Descriere Coronavirus

 

„Noul” coronavirus (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Acest nou tip de coronavirus, numit 2019-nCoV, nu a fost detectat anterior, înainte ca focarul fie raportat în Wuhan, China, în decembrie 2019

 

Este noul tip de virus identic cu Sindromul Respirator Acut Sever?

 

Nu. 2019-nCoV provine din aceeași familie de viruși ca SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), dar nu este același virus.

 

Cât de periculos este?

 

Ca și în cazul altor boli respiratorii, infecția cu 2019-nCoV poate provoca simptome ușoare, inclusiv scurgeri nazale, dureri în gât, tuse și febră. Se poate manifesta mai sever în cazul unor persoane și poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, cei cu afecțiuni medicale (diabet, inimă) sunt mai vulnerabile.

 

Cine este predispus la complicații severe ale bolii?

 

Deși trebuie investigat mai amănunțit modul în care 2019-nCoV afectează oamenii, pana acum persoanele vârstnice și cele care prezintă afecțiuni medicale preexistente (diabet, boli de inima) par fie mai expuse riscului de a dezvolta boli severe.

 

Cum se răspândește virusul?

 

Noul Coronavirus este un virus respirator care se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreții nazale. Este importantă exersarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, când strănutați sau tușiți, apropiați gura de partea inferioară a cotului sau folosiți șervetele pe care aruncati-le imediat la coșul de gunoi. Spălați-vă cât mai des pe mâini și folosiți geluri antibacteriene pe bază de alcool.

 

Cât rezistă virusul pe suprafețele exterioare?

 

Nu se știe exact cât poate rezista virusul pe suprafețele exterioare, deși informațiile preliminare sugerează că 2019- nCoV poate supraviețui câteva ore sau chiar mai mult. Dezinfectanții pe bază de clor, alcool, pot ucide virusul.

 

Care este diferența dintre boala cauzata de 2019-nCoV și o răceală/gripă?

 

Persoanele infectate cu 2019-nCoV sau persoanele răcite sau gripate, dezvoltă de obicei simptome respiratorii precum tusea, febra, secreții nazale. Chiar dacă multe dintre simptome sunt asemănătoare, acestea sunt cauzate de viruși diferiți. Este dificil să se identifice boala doar pe baza simptomelor. De aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma dacă cineva este infectat cu acest nou tip de virus.


 

Cât este perioada de incubație a virusului?

 

Perioada de incubație este perioada dintre momentul infectării și debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimările curente ale perioadei de incubație variază între 1-12.5 zile, cu estimări mediane de 5-6 zile. Aceste estimări vor fi perfecționate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date.

 

Se poate ca 2019-nCoV fie contractat de la o persoană infectată, dar care nu prezintă simptome?

 

Conform rapoartelor recente este posibil ca persoanele infectate fie infecțioase înainte de a prezenta simptome semnificative. Pe baza datelor disponibile în prezent, persoanele care prezintă simptome cauzează răspândirea nCoV.

 

Pot lua virusul de la animalul meu de companie?

 

Nu. În prezent nu există dovezi care să confirme faptul animalele de companie, cum ar fi pisicile, câinii pot transmite acest virus oamenilor.

 

Se poate transmite 2019-nCoV de la om la om?

 

Da. 2019-nCov provoacă boli respiratorii și poate fi transmis de la o persoană la alta, de obicei după un contact strâns cu o persoană infectată.

 

Cine poate contracta acest tip de virus?

 

Persoanele care trăiesc sau călătoresc într-o zonă în care circulă virusul 2019-nCoV pot prezenta risc de infecție.

Asistenții medicali care îngrijesc persoanele bolnave prezintă un risc mai mare și trebuie se protejeze apelând la proceduri adecvate de prevenire și control al infecțiilor.

 

 

10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

 

 

1.  Spălați-vă mâinile de multe ori;

2.  Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

3.  Nu atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;

4.  Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;

5.  Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;

6.  Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

7.  Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

8.  Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

9.  Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;

10.  Animalele de companie nu transmit coronavirus.


 

1.  Spălați-vă mâinile de multe ori

 

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

Spălarea mâinilor elimina virusul.

 

2.  Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

 

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

3.  Nu atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile

 

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.

Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .

 

4.  Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

 

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

5.  Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări științifice care evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

6.  Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

 

Dezinfectanț ii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanț i ce conț in, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce recomande.

7.  Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave


 

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care suspectați ați fost contaminat  cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

8. UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

 

Organizația Mondial a Sănătății a declarat persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

9.  Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.

10.  Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile

În acest moment nu există dovezianimalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.